top of page

Топ-10 найбільш незвичайних будівель світу

Архітектура - це не тільки мистецтво створення будівель, але й спосіб вираження ідей, емоцій, культури і фантазії. У світі існує безліч приголомшливих і незвичайних будівель, які викликають захоплення, подив, зацікавлення або навіть сміх. У цій статті ми представимо вам деякі з них - топ-10 найбільш незвичайних будівель світу.

1. Храм Святого Сімейства (Іспанія)

топ-10 найбільш незвичайних будівель світу

Цей храм у Барселоні - один з найвідоміших творінь геніального архітектора Антоні Гауді. Будівництво храму почалося у 1882 році і триває досі. Гауді створив унікальний стиль, який поєднує елементи готики, модерну, органічної архітектури і символізму. Храм Святого Сімейства вражає своєю формою, кольором, деталями і розмірами. Висота його головної вежі сягає 172 метрів. Храм є символом Барселони і одним з найпопулярніших пам’яток Іспанії.

2. Танцюючий будинок (Чехія)

топ-10 найбільш незвичайних будівель світу

Цей будинок у Празі - один з прикладів деконструктивної архітектури, яка порушує традиційну геометрію і логіку. Будинок був спроектований чеським архітектором Властимилом Гавлем і канадським архітектором Френком Гері. Будинок був побудований у 1996 році на місці зруйнованого будинку, який був знищений у Другий світовий війні. Будинок має динамічну і криволінійну форму, яка нагадує двох танцюристів - Фреда Астера і Джинджер Роджерс. Будинок є одним з найоригінальніших і найфотогенічніших будівель Празі.

3. Мечеть Дженне (Малі)

топ-10 найбільш незвичайних будівель світу

Ця мечеть у місті Дженне - одна з найбільших і найстаріших ісламських споруд Африки. Мечеть була побудована у 1907 році на місці попередньої мечеті, яка датувалася 13 століттям. Мечеть виконана з глини і дерева і має вражаючі розміри - 100 на 40 метрів. Висота її головної вежі - 16 метрів. Мечеть має характерний стиль суданської архітектури, який відрізняється використанням вертикальних стовпів, які називаються торон. Мечеть є духовним і культурним центром міста і об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

4. Музей Гуггенхайма (Іспанія)

топ-10 найбільш незвичайних будівель світу

Цей музей сучасного мистецтва у місті Більбао - один з найвидатніших творінь американського архітектора Френка Гері. Музей був побудований у 1997 році і став символом перетворення Більбао з промислового міста в культурну столицю. Музей має футуристичну форму, яка складається з кривих і глянцевих поверхонь, які відбивають світло і воду. Музей має площу 24 тисячі квадратних метрів і експонує твори сучасних художників, таких як Пабло Пікассо, Сальвадор Далі, Анді Воргол і інших.

5. Сіднейський оперний театр (Австралія)

топ-10 найбільш незвичайних будівель світу

Цей оперний театр у Сіднеї - один з найвідоміших і найкрасивіших будівель світу. Оперний театр був спроектований данським архітектором Йорном Утзоном і побудований у 1973 році. Оперний театр має унікальну форму, яка складається з п’яти білих шарпилинних оболонок, які нагадують паруси або мушлі. Оперний театр розташований на півострові в Сіднейському порту і є одним з найпопулярніших туристичних атракціонів Австралії.

6. Александрійська бібліотека (Єгипет)

топ-10 найбільш незвичайних будівель світу

Ця бібліотека у місті Олександрія - одна з найбільших і найсучасніших бібліотек світу. Бібліотека була побудована у 2002 році і є спробою відновити славу давньої Александрійської бібліотеки, яка була зруйнована у першому столітті нашої ери.Бібліотека має унікальну форму, яка складається з величезного циліндричного диска, який нахиляється під кутом до моря. Диск має діаметр 160 метрів і висоту 32 метри. Диск вкритий склом і алюмінієм і символізує сонце, яке піднімається над горизонтом. Бібліотека має площу 85 тисяч квадратних метрів і може вмістити до 8 мільйонів книг. Бібліотека є не тільки культурним і науковим центром, але й місцем зустрічі різних цивілізацій і релігій.

7. Лотосовий храм (Індія)

топ-10 найбільш незвичайних будівель світу

Цей храм у Делі - один з найкрасивіших і найвизначніших храмів світу. Храм був побудований у 1986 році і є молитовним будинком для прихильників бахаїзму - релігії, яка вчить про єдність людства і всіх релігій. Храм має форму величезного лотоса, який складається з 27 білих петал, які оточують центральну купол. Лотос є символом чистоти, краси, мудрості і духовності в багатьох культурах. Храм має діаметр 70 метрів і висоту 40 метрів. Храм є одним з найбільш відвідуваних пам’яток індії і одним з семи чудес світу за версією CNN.

8. Кубічні будинки (Нідерланди)

топ-10 найбільш незвичайних будівель світу

Ці будинки у Роттердамі - один з найоригінальніших і найекспериментальніших житлових комплексів світу. Будинки були спроектовані голландським архітектором Пітером Бломом і побудовані у 1984 році. Будинки мають форму кубів, які нахилені на 45 градусів і поставлені на шестикутних стовпах. Кожен будинок має площу 100 квадратних метрів і складається з трьох поверхів. Будинки призначені для життя і офісної роботи і є прикладом конструктивістської архітектури, яка прагне до нових форм і функцій.

9. Опера-будинок (Китай)

топ-10 найбільш незвичайних будівель світу

Цей оперний театр у Пекіні - один з найсучасніших і найфутуристичних будівель світу. Опера-будинок був спроектований французьким архітектором Полем Андреом і побудований у 2007 році. Опера-будинок має форму еліпсоїдної оболонки, яка покрита титаном і склом і відбиває світло і воду. Опера-будинок має площу 149 тисяч квадратних метрів і може вмістити до 5 тисяч глядачів. Опера-будинок є одним з найбільших і найскладніших культурних споруд світу і одним з символів нового Пекіна.

10. Хобітон (Нова Зеландія)

топ-10 найбільш незвичайних будівель світу

Цей комплекс будиночків у Матаматі - один з наймиліших і найзатишніших будівель світу. Хобітон був побудований у 1999 році і є декорацією для знімання фільмів про Гаррі Поттера і Володаря перснів. Хобітон має форму півкуль, які вбудовані в зелені пагорби і оточені квітами і деревами. Кожен будиночок має двері круглої форми, вікна, камін, меблі і приладдя, які створюють атмосферу домашнього затишку. Хобітон є одним з найпопулярніших туристичних атракціонів Нової Зеландії і місцем, де можна відчути себе частиною казкового світу.





150 переглядів0 коментарів
bottom of page